Rushtidsavgifta, tilbøyelig til å like den..

Bil er en luksusvare. I en by er det noe de færreste trenger, i alle fall når man skal ferdes i selve byen. I Tromsø er heller ikke kollektivtilbudet spesielt dårlig rutemessig sett, selv om det nok er noe bussjåfører som aldri skulle fått lov å kjøre. Nordgående rute 34 fra Giæverbukta orker sjeldent å vente på ruter de korresponderer med..spesielt rute 40, og de studenter og forsåvidt også de som bruker bussen aktivt fra Slettaelva har min fulle medlidenhet. Anyway, litt off topic.

Rushtidsavgifta, som jeg egentlig ikke tror blir gjennomført, tanken bak den er i bunn og grunn veldig bra – økt bruk av kollektive alternativer! De sprekeste av oss sykler, men det er da ærlig talt ikke så vanskelig å ta en buss! Det kan nesten virke som om buss for bilkjørere er som t-banen er for upper-east siders i NYC. Hvem gidder vel å vente på buss, når man likegreit kan bruke bil? Vel, likegreit blir ikke så likegreit om du må punge ut i avgifter for å bruke den der kollektivt er mulig.

Buss i Tromsø kan i tillegg være ekstremt håpløst. I alle fall klimaet tatt i betraktning. Å holde ruter blir ekstremt vanskelig når det er snøvær, slaps og mye vind. Sånn er det bare, og det burde man ta forbehold for. Nå som smarttelefonteknologi og også gps har blitt vanlig, burde det ikke vært vanskelig å gjøre bussenes real-time plassering tilgjengelig. Å vite at bussen er i alle fall fem minutter forsinka gjør at man godtar det mer enn å måtte stå ute i et jævelsk uvær uten å vite når den kommer.

Korrespondanseruter burde i alle fall fått installert touch-screen skjermer, der man velger ruta man skal på ved neste sentral. Kommunikasjonen øker, og sjåfører veit når og hvor mange som eventuelt kommer og fra hvilken rute. En veldig enkel måte å gjøre ting på, for noe som irriterer veldig mange. Men igjen, bittelitt off topic.

Med litt samarbeid mellom kommune (ifht busser, barnehager, etc.), arbeidsplasser, osv. så burde det absolutt være mulig å få til økt fokus mot det kollektive og mindre bruk av biler – i alle fall på Tromsøya.

Og med det, har jeg sikkert irritert på meg halvparten av alle bilister, i alle fall alle i Tromsø.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kultur, Personlig. Bokmerk permalenken.

2 svar til Rushtidsavgifta, tilbøyelig til å like den..

  1. Neugierig sier:

    Artig innlegg, men det er lett å skjønne at du hverken eier eller kjører bil til vanlig. ;-P

    Hehehe, det tviler jeg ikke på ;p ..og det faktum at jeg ikke har førerkort! Men jeg mener fortsatt kollektivt er tingen i byer, både for latskapen sin skyld og miljøet.

  2. Neugierig sier:

    Jada, skal man se framover er det nok den veien vi må eller bør gå. Problemet er at de aller fleste byer ikke har et kollektivtilbud som frister bilistene til å gi opp den suverene friheten som bilen gir. Det er tross alt ganske sweet å slippe andre mennesker rundt seg, med alt de har med seg av oppførsel og lukter. For ikke å snakke om at man selv får velge når man skal komme eller gå. ;-)

    Ja, busstilbud bør helt klart bli bedre før man kan forvente at mange nok lar være å kjøre bil! Hehe, det med folk, lukt og oppførsel passer aaakkurat inn med NYCs upper-east siders ;) Anywho, jeg skjønner at folk vil bile, men det er og blir luksus :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s