Arkeologi – bortkasta penger?

Her om dagen leste jeg om en stor utgravning gjort av Roskilde Museum av en gård fra vikingtiden – 12.000 kvadratmeter hadde blitt flateavdekka. Nå er det ikke selve utgravninga i seg selv og funnene jeg vil diskutere, men det som kom frem i en kommentar på artikkelen og som nok er gjeldende for veldig mange:

tænk sig

at man uddanner folk til at studerer hvad der skete i det Danske rige for over 1000 år siden, totalt meningsløst. hvad skal vi lige bruge disse informationer til, historie vil nogle sige, andre vil bruge det til at lære noget om os selv, fint nok, men skal skatteyderne betale for en mega lang og dyr uddannelse for det, eller skal de interreseret selv bruge deres fritid til deres hobby, så tror jeg at interressen vil falde betydeligt

sikke noget pis at bruge penge på

Kilde: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1440488.ece#ixzz13x5PRWch

Er dette en mening de fleste har? Ser de på arkeologifaget som totalt ubrukelig og som bortkasta penger? Om det er slik, så forundrer det meg egentlig ikke. Det er som oftest arkeologer og forskningsmiljøet som får mest ut av faget, det er ikke til å se bort ifra.

Arkeologi har et stort potensiale for formidling, som kanskje ikke blir utnyttet fullt og helt. Alt som blir gjort i tilknytning til en utgravning, de funn og den dokumentasjon som blir gjort, burde bli tilgjengelig for mannen i gata og de generelt interesserte. Dog, dette er selvfølgelig et tema som kan diskuteres, da mye misbruk kan komme ut av en slik ordning uten at jeg skal gå særlig nærmere inn på det. Småartikler i lokalavisa, eller litt større i VG, Aftenposten og Dagbladet og også populærvitenskapelige tidsskrift som Illustrert Vitenskap er jo greie nok, men disse fokuserer gjerne på litt unike, større, interessante og «historieendrende» funn.

Det jeg egentlig er mest interessert i å høre om er andres meninger. Synes dere at arkeologi er et kjempespennende og nyttig fagfelt, eller er det totalt bortkasta bruk av penger og av null mening?

Dette innlegget ble publisert i Arkeologi, Kultur, Personlig, Studier. Bokmerk permalenken.

1 svar til Arkeologi – bortkasta penger?

  1. Choronzon sier:

    Jeg mener arkeologi er blandt de viktigste forskningsområdene vi ha nå. Det mener jeg. :)

    Hehe, jaha? Hva baserer du det på?

    Godt å høre at noen mener det, i alle fall :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s