Havstigning vs. byutvikling

Faksimile fra itromso.no 20.03.11

En artikkel i nettutgaven av iTromso som ble publisert søndag 20. mars fikk tittelen «Er nykaia høy nok?». Utgangspunktet for artikkelen er et bilde som ble tatt ved Prostneset samme dag der vannstanden ligger faretruende nært kaikanten bl.a. pga. ekstrem høyvann i forbindelse med fullmånen og at den er nærmere jorda enn vanlig.

Nå skal det bygges ny kai der visstnok, og jeg er litt usikker på om det er den stilige fine utgaven som er blitt snakket så mye om, men ny kai skal det bli uansett. «Timing’en» til akkurat denne artikkelen er litt morsom, siden vi på torsdag hadde en forelesning i Geografiske Informasonssystemer (GIS) som ble ledet av Per Elvestad (fylkesmannen i Troms). Han snakket om litt forskjellig, bl.a. fjellskred men også vannstand. Han hadde da brukt GIS for å visualisere hvordan vannstanden ville være ved høyvann i Tromsø sentrum ca. år 2100 (om jeg ikke tar fullstendig feil), og den var overraskende høyere enn per idag. Såpass høy at f.eks. Polaria, Rica Ishavhotel, etc. ville stått under vann (ikke fullstendig da, men området de er lokalisert ved vil være dekket av hav).

Dette er jo selvfølgelig 90 år til, men det er jo en gradvis prosess. Og da må man jo stille seg det spørsmålet om når man burde ta dette i betraktning ved utvikling av bykjernen. Den nye kaia som bygges idag vil f.eks. være ubrukelig i 2100. Det er jo selvfølgelig ikke snakk om en umiddelbar evakuering, men det er forsatt en interessant problemstilling. Hvor lang tid i forvei skal man måtte ta hensyn til slik, spesielt under forhold som er i konstant endring?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Diverse, Personlig, Studier og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Havstigning vs. byutvikling

  1. Renate sier:

    Man burde kanskje tatt hensyn til slik når man bygger, men hvor lenge vil den nye kaia vare? Jeg tipper at den forlengst er ombygd om 100 år…
    Men ellers er tanken god :-) Folk burde nok tenke litt mer langsiktig i mange situasjoner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s